Formål
Vi er i BpB med til at grundlægge barnets gode spisevaner. Derfor har vi vedtaget en kost- og måltidspolitik.
BpB følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende kost. Vi holder os løbende opdateret i forhold til nye retningslinjer. Desuden har vi løbende kontakt til områdets sundhedsplejerske som ligeledes vejleder og assisterer os.
Herunder kan du læse hvilken politik vi har for kosten i BpB.
Vuggestue
Morgenmad
For de børn der møder tidligt, er det muligt at spise morgenmad i institutionen. Vi spiser morgenmad fra cirka klokken 6.30 – 7.15.
Der serveres f.eks. brød med smør og ost, havrefras, havregryn og havregrød, hvor børnene kan få frugt på. Af mælkeprodukter serveres økologisk minimælk og letmælk.
Vi serverer brød, frugt og vand klokken cirka 9.00. Frugten er overvejende økologisk og/eller danske produkter.
Frokost
Frokosten består overvejende af rugbrød med pålæg og grønt samt en ugentlig grøddag eller varm mad.
Pålæg består bland andet af kød, indmad, fjerkræ, ost, æg, frugtpålæg og grønt. Der serveres vand, økologisk let- og minimælk alt efter barnets alder.
Eftermiddagsmad
Vi serverer brød med smør og pålæg, grød samt frugt og grønt samt surmælksprodukter. Der serveres vand til eftermiddagsmaden.
Børnehave
Frokostordning
Der er frokostordning hver anden torsdag i børnehaven skiftevis på stuerne. Frokosten vil variere mellem kold og varm mad, hvortil der altid er gnave grønt og brød. Vi serverer vand og økologisk minimælk til frokost. Børnehavebørnene medbringer – ligesom de øvrige dage – selv morgenmad, formiddagsfrugt og eftermiddagsmad.
Børnehavens madpakker
Børnehavens madpakker
Madpakkens indhold er forældrenes valg. Vi opfordrer til en nærende, mættende, overskuelig og håndterbar madpakke, i form af brød med pålæg og få enkle dele af frugt og grønt.
Special- og diæt kost
Har et barn en dokumenteret allergi, er BpB indstillet på at udelukke enkelte fødevarer. Men vi indkøber eller serverer ikke fødevarer, der ikke er anbefalet af Fødevare- eller Sundhedsstyrelsen.
Babymælk og/eller modermælkserstatning skal medbringes og modermælkserstatning skal være doseret hjemmefra.
Det skal være en god oplevelse at spise sammen
Vores tilgang er, at forældrene i videst mulige omfang selv sammensætter barnets kost efter egen overbevisning.
Oplever vi bekymring om et barns ernæring, ser vi det som vores ansvar at tage en snak med de pågældende forældre.
Et godt måltid handler ikke blot om det vi putter i munden. Måltidet handler også om den gode og hyggelige stemning og om at nyde mad og sætte pris på det vi spiser.
Vi øver os på at spise sammen, bede om ting og række til hinanden. Vi holder bordskik og hjælper hinanden med både tilberedningen og oprydningen. Måltidet skal finde sted i hyggelige og venlige omgivelser, hvor der er god tid til at spise og samtale.
Hygiejne
Det er vigtigt at inddrage børnene. Herved finder en læring sted, børnene får kendskab til kultur, råvarer, håndtering af madvarer og hygiejne.
Vi har faste rutiner i forhold til håndvask før børnene sætter sig til bordet og spiser.
Fødselsdage
Det der serveres til børnenes fødselsdag, er forældrenes valg. Dog opfordres til, at der tænkes i sunde valg.
Traditioner
Vi lægger vægt på at fejre traditioner og højtider – også nogle af de traditioner der er forbundet med bestemte madvarer og retter.
Økologi
Vi bestræber os på, at de fødevarer, vi som institution serverer, så vidt mulig er økologiske.